Podaci o plutu

Podaci o plutu

Pluta se vadi iz kore hrasta plute i vrijedno je, zimzeleno drvo. Raste u mediteranskom području: Portugalu, Španjolskoj, Maroku u Italiji i južnoj Francuskoj. Hrastovi pluta u prosjeku žive 150-180 godina, ta su stabla obično visoka do 12 metara, a debla promjera do 1,2 metra.

Prva se kora uklanja sa stabla u dobi od 25 godina nakon što deblo dosegne promjer od 60 cm. Svako slijedeće ljuštenje odvija se svakih 9 godina bez oštećenja stabla.

Nakon berbe kore, ručno se sortira i slaže. Zahvaljujući ovom procesu, kora dobiva pravu vlažnost. Nakon što pravilno odleži, kora se kuha kako bi se uklonile mikrobiološke kontaminante. Nakon ovog postupka, komadi kore moraju se osušiti.

Nakon sušenja odvaja se i reže na manje komade.

Manji se komadi razvrstavaju prema kvaliteti. Ako kora nema pukotina i ima dovoljnu debljinu, tada se izrađuje od čepova za boce prve vrste, druga vrsta izrađuje se za pojedinačne kupce, dok se nemasni komadi plute izrađuju u druge prirodne proizvode poput limova i valjanih pluta , plutani papir i tekstilna pluta, Ostatak kore odlazi na strojeve za mljevenje granulata plute.

Budući da već znate odakle dolaze naši zidni plutovi i plutasti čepovi, samo vam želimo ugodnu kupovinu u našoj trgovini!

X
Naručiti Uzorke