Ekspandirani pluto? Otkrijte prednosti dobre izolacije
Ekspandirani pluto? Otkrijte prednosti dobre izolacije
Prilikom gradnje kuće moramo voditi računa o njezinoj izolaciji, jer ona određuje kako će se materijali ponašati tijekom godina. Nepravilno nanesen sloj ili njegov nedostatak vidljiv je prvenstveno, ali ne samo, zimi. Nedovoljna zvučna izolacija razlog je za zabrinutost i traženje drugih rješenja. Jedno od njih je ekspandirani pluto. Što znamo o njemu?
Što treba koristiti za izolaciju?
Izolacija prostorije ili zgrade uvijek je izuzetno važno pitanje. S jedne strane, radi se o zvučnoj izolaciji, za koju bismo trebali koristiti materijale za zvučnu izolaciju, i toplinskoj izolaciji, odnosno načinu upravljanja toplinom. Ekspandirani pluto je alternativa polistirenu ili mineralnoj vuni. Njegova svojstva omogućuju mu da konkurira objema tvarima, a brojne prednosti čine ga najboljim materijalom za zvučnu izolaciju i izolaciju.

Kako se proizvodi ekspandirani pluto?
Ima li pluta prednosti kao materijal u odnosu na polistiren ili vunu? Potpuno je prirodan. Izrađuje se od kore hrasta plutnjaka. Proizvodni proces temelji se na izlaganju granula pluta temperaturi i tlaku, bez ikakvih dodataka. 20 minuta na temperaturi od 335°C i tlaku od 0,5 kg/m3 uzrokuje zatvaranje slobodnih prostora između granula, a one se vežu posebnim vezivom koje se proizvodi prirodno. Stoga je ovo izvrsna ideja za stvaranje akustičnog zida.
Svojstva i upotreba pluta
Ekspandirani pluto može se koristiti na mnogim mjestima. Prije svega, to može biti vanjska fasada kuće, gdje uspješno zamjenjuje, na primjer, mineralnu vunu. Izvrstan je izolator vibracija i toplinski izolator. Pluto je prirodno, pa djeluje kao akustični zid. Zahvaljujući tome nema problema s bukom i propuštanjem volumena prostorije.
Toplinska izolacija, pak, omogućuje bolje upravljanje energijom i brže zagrijavanje kuće te sporiji gubitak toplinske energije. Na taj način možete lako smanjiti visoke troškove grijanja. Akustična pluta ili toplinska izolacija prednost je ekspandiranja.