Pluto u transportu

U javnom prijevozu pluto ima ključnu ulogu kao izolacijsko sredstvo, smanjuje težinu vozila i doprinosi smanjenju potrošnje energije. Služi i kao ukrasni element, npr. u slučaju automobila ili aviona. Čak je i ključni materijal kada je u pitanju sigurnost. To je slučaj s raketama i lenderima svemirskih agencija poput NASA-e.

Porsche je surađivao s dizajnerom i influencerom Seanom Wotherspoonom na stvaranju šarenog automobila s istom temom. Temeljen na Porsche Taycanu 4 Cross Turismo, automobil crpi inspiraciju iz Harlequina dok podiže koncept na višu razinu, čak i posuđujući temu interijera.

Kao vegetarijanac, Wotherspoon je želio biti siguran da unutrašnjost automobila nije presvučena kožom, pa je za strop, sjedala i štitnike za sunce. vizirima, kao i na armaturnoj ploči, stupovima, središnjoj konzoli, upravljaču i patosnicama.


Fiat Fiat 500 Spiaggina

Uređena u dvije nijanse nebesko plave i biserno bijele, ova Spiaggina tipično je ljetna, bez krova poput originala i bez stražnjih sjedala, budući da sada ima pretinac ukrašen plutom i integrirani tuš, vjerojatno dizajniran za uklanjanje pijeska nakon dan na plaži.

Model odaje počast svijetu jedrenja, poput niskog vjetrobranskog stakla (gotovo nepostojećeg) i strukture od pluta koja prekriva stražnji dio s uzorkom koji oponaša brodove s podom od tikovine koji se koriste na brodovima, jahtama.

Pluto se može kombinirati s raznim termoplastičnim materijalima, djelomično zamjenjujući plastiku i stvarajući održivije krajnje proizvode.

Ovi se materijali mogu obraditi različitim proizvodnim tehnikama – kao što su ekstruzija, brizganje, termoformiranje, puhanje ili kontinuirano prešanje – kako bi se stvorile komponente u potpunosti prilagođene tehničkim zahtjevima kupca.

Pluto polimerne mješavine (CPC) također se mogu vizualno prilagoditi estetskim potrebama konačnog dizajna.


Korištenje plutenih kompozita pomaže smanjiti težinu i, kao rezultat toga, smanjiti troškove električne energije. Dodatno, važna je toplinska udobnost i bešumnost, na što pluto također značajno utječe. Željeznička industrija je jedan od segmenata gospodarstva gdje je potrošnja energije važna u ekonomskom i ekološkom kontekstu.

Važni su i visoki parametri naprezanja plutenih kompozita razvijenih u laboratorijima imajući na umu sigurnost željezničkih putnika. Također vrijedi spomenuti da je njemačka tvrtka Siemens koautor rješenja koje je omogućilo korištenje laganog i fleksibilnog plutenog poda u varšavskom metrou.

Posljednji, ali ne i najmanje važan parametar pluta je sigurnost od požara. Ovaj posljednji parametar bio je glavni razlog zašto je NASA gotovo pola stoljeća koristila mješavinu pluta i drugih materijala za zaštitu obloga svojih raketa koje moraju izdržati ekstremne temperature dok prolaze kroz atmosferu. U zrakoplovima se pluto koristi za izradu završnih obrada ili, kao u vlakovima, za smanjenje težine stroja. Kod jahti je uz tikovinu najpopularnije rješenje.

Odgovarajući pluteni kompozit otporan je na vlagu i zagrijavanje od sunca. Automobilska industrija također je vrlo popularno mjesto gdje se koristi pluto. Marke kao što su BMW i Mercedes koriste završnu obradu od pluta za unutrašnjost automobila, kao što su ploče s instrumentima. Također je popularan gumeni čep i njegova upotreba u obliku brtvi za automobile kao ekološkija alternativa gumi.


X
Naručiti Uzorke