Sve što ste oduvijek željeli znati o plutu

I ne, pod “pluta” ne mislim na irski grad Cork (iako je to vjerojatno vrlo lijep grad). Pluta je jedinstveni materijal ekstrahiran iz kore hrasta plute i ima brojne primjene. Očito je da vam prvo padne na pamet punjenje vina. Vino bez čepa od pluta teško je zamisliti. Međutim, to nije jedina uporaba pluta. Jeste li ikad čuli za valjke od pluta ili plutovite podove? Da, to je zaista izvanredan materijal ..


Tamo gdje sve počinje


Priča o plutu započinje korom hrasta plute. Dobiti koru samostalno nije tako lako, jer je cijeli postupak strogo reguliran zakonom. Naravno da svi žele ploču od pluta ili čak zid od pluta. Ali to nije tako jednostavno. Hrast plut je zimzeleno stablo staro oko 150 do 200 godina. Najbolje uspijeva na terenima Sredozemlja i stoga je tamo lako susresti hrast plute – najčešći u Portugalu, gdje zauzima do 22% površine cijele zemlje. Impresivno je zar ne?


Postupak dobivanja kore


Dakle, ako slučajno naiđete na hrast pluta, ne možete samo sjeći drvo i odlijepiti koru. U osnovi to mogu učiniti samo kvalificirani i obučeni ljudi, koji ih smiju guliti s drveta jednom svakih devet godina, uglavnom tijekom vegetacije, kada hrast pluta vrlo brzo izraste novu koru. Tijekom postupka drvo se ne može srušiti ili oštetiti na bilo koji drugi način. Ne želite uništiti osjetljivi ekosustav samo da biste imali sjajnu ploču od plute.


Oljuštavanje drvo


Možda se pitate kako je moguće dobiti koru bez sječenja stabla. Pa, to je zapravo jedino drvo na koje je osoba naišla i koje ne treba srušiti zbog kore jer raste u dva sloja. Unutarnji je živ i čini osnovu za novi vanjski sloj kore koji štiti stablo od promjena temperature. Ako vanjski sloj odumre, može se oljuštiti posebnom sjekirom, koja neće samo oštetiti stablo.


Žetvu Pluta


Pluta se stavlja negdje pod utjecaj zraka nakon što je uklonjena kako bi mogla poboljšati svoju kvalitetu i postati još bolja. Ovaj postupak traje nekoliko tjedana. Nakon toga mrlje od kore kuhaju se na pari tako da nestaju svi neželjeni sokovi, insekti i drugi. Kora ostaje čista i spremna za daljnju obradu, s tim da se za vas izrađuju novi zid od pluta, daska ili kolut od pluta


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

X
Naručiti Uzorke