Zašto prirodno pluto nije još jedan primjer zelenog pranja?

Greenwashing je “zavaravanje potrošača o ekološkim praksama tvrtke ili ekološkim prednostima proizvoda ili usluge”. » Međutim, to također mogu prakticirati, namjerno ili nenamjerno, vlade ili drugi subjekti koji daju pogrešne izjave o ekološkoj učinkovitosti ili utjecajima svojih aktivnosti. Ovdje su 3 odabrana primjera greenwashinga.

1) Skriveni kompromis

Ovaj se primjer usredotočuje na usku ekološku funkciju i zanemaruje razmatranje većih, širih pitanja okoliša. Primjeri uključuju tehnologije koje promoviraju energetsku učinkovitost bez otkrivanja opasnih materijala korištenih u proizvodnji.


Zašto se to ne odnosi na prirodno pluto?

Na primjer, ekspandirano pluto se proizvodi od granula pluta zagrijanih na visokim temperaturama u posebnim bačvama. U tim bačvama proizvodi se prirodni sastojak koji veže granule – suberin, što omogućuje dobivanje plutenih ploča bez upotrebe kemikalija.

2) Nejasan tekst

Ovo su vrlo općenite i nejasne izjave koje potrošači stoga mogu pogrešno shvatiti. Primjer bi bila uporaba riječi “prirodno” za isticanje ekoloških prednosti proizvoda ili usluge. Na primjer, arsen i uran su “prirodni” sastojci, ali su također otrovni.


Proces proizvodnje pluta potpuno je transparentan

Pluto se dobiva djelomičnim uklanjanjem kore hrasta. Ovo je održivi proces koji se odvija bez oštećenja stabla ili okolne flore i faune. Kora se ne koristi za vađenje i korištenje
bez kemikalija.

3) Lažne oznake održivosti

Neke tvrtke stvaraju certifikate ili oznake “održivosti” koje su jednostavno lažne. Oni mogu obmanuti potrošače stvaranjem iluzije da su proizvod ili usluga neovisno certificirani kao ekološki održivi putem legitimnog postupka revizije treće strane, iako to u stvarnosti nije slučaj.


Prirodno pluto ima globalno priznati FSC certifikat.

Akronim FSC je kratica za Forest Stewardship Council. Međunarodna je neprofitna organizacija i članica ISEAL-a – globalne udruge sustava društvenih i ekoloških standarda. Certifikat se temelji na načelima, kriterijima i pokazateljima dobrog gospodarenja šumama, a izdaje ga gore navedeno Vijeće FSC-a.

Koji su principi, kriteriji i pokazatelji dobrog gospodarenja šumama?

Riječ je o normativnom dokumentu izrađenom 1994. godine na temelju znanja i iskustva ekologa i generacija šumara – teoretičara i praktičara. U izradi dokumenta Vijeće FSC-a je osim ovih elemenata uvažilo i dostignuća suvremenog obrazovanja i funkcioniranja gospodarenja šumama.

X
Naručiti Uzorke