Pluta kao osnovni materijal za višeslojne konstrukcije


Pluta je savršena kao građevinski materijal za razne vrste laminata i podloga. Možete ga koristiti kao jezgru od šperploče ili unutar gipsane ploče. Opsežna uporaba višeslojnih pločastih materijala učinila ga je materijalom za izbor u nekoliko industrija i aplikacija, poput ravnih, čvrstih i višeslojnih ploča vrata, super izoliranih prozorskih okvira, pregradnih ploča za uredske aplikacije i brodove.

Aglomerirani plut može se smatrati prikladnim materijalom za upotrebu kao jezgreni sloj u sendvič pločama: pokazuje visoku otpornost na udarce, dobra svojstva toplinske i zvučne izolacije i izvrsna svojstva prigušivanja vibracija (Gil 2007; Fortes i sur. 2004).


Pluta je prirodni materijal stanične strukture sa zanimljivim skupom svojstava za sendvič strukture, tj. Niske gustoće, vrlo niske propusnosti za tekućine i plinove, visoke stišljivosti i obnavljanja dimenzija, niske vodljivosti, kemijske stabilnosti i trajnosti (Pereira 2007).

Nekoliko je studija već razmatralo uporabu ekspandiranog pluta kao osnovnog materijala, uklj. ugljično-epoksidne sendvič ploče (Reis i Silva 2009; Castro i sur. 2010). Ekspandirani aglomerat plute 100% je prirodni proizvod od plute, izrađen od plutovinskog otpada i ostataka, ili industrijskog otpada od pluta neprikladnog za drugu upotrebu (Diaz i sur. 2003; Ferreira i Pereira 1986; Pereira i Ferreira 1989).


Ekspandirani aglomerati plute proizvode se granulama plute u zatvorenom autoklavu na visokoj temperaturi (oko 300 C) i tlaku (oko 40 kPa) bez upotrebe ljepila (Pereira i Ferreira 1989; Baptista i Vaz 1993).

Ovi uvjeti procesa dovode do: širenja čepova čepa i termokemijske degradacije stanične stjenke (Pereira 1992), kao i oslobađanja nusproizvoda koji djeluju kao prirodna ljepila između zrna aglomerata (Pereira 1992; Amen-Chen et al. 2001; Rosa i Fortes 1988a)).

Takve ekološki prihvatljive, lagane i jeftine sendvič ploče mogu se koristiti kao dio nekonstrukcijskih struktura kao što su pregradni zidovi. Upotreba sendvič struktura stalno je rasla u posljednjih pola stoljeća.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

X
Naručiti Uzorke