Ploče od pluta – upotreba u građevinarstvu i kod kuće

Europska unija je najveći proizvođač pluta (preko 80%). Najčešći je u zemljama zapadnog Sredozemlja, od kojih se najviše ističe Portugal (preko 50%) kao najveći svjetski proizvođač i prerađivač.

Stabla pluta su izuzetno dobro prilagođena klimi južne Europe i sjeverne Afrike, sprječavaju iscrpljivanje tla i emisiju velikih količina ugljičnog dioksida. Također su dom mnogim jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama. Ima prosječnu gustoću od oko 200 kg / m3 i nisku toplinsku vodljivost.

Plutene ploče koje nudimo koriste se, između ostalog, kao toplinska izolacija podova i zidova, u industriji obuće kao potplati za cipele, kao plutene ploče ili u modelarstvu.

https://plutaducan.hr/kategorija/pluto-ploce/


Oni štite ili ograničavaju kondenzaciju vlage na površini zidova i stropova. U području akustike bavimo se tzv. akustičnom korekcijom akustičkom apsorpcijom i smanjenjem vremena odjeka (eho redukcija) u određenim sredinama, kao i redukcijom zvuka udarcem (bubnjevi).
U antivibracijskom području, gdje se koriste gušće i deblje ploče, posebno se koriste kao prigušivači vibracija na nosačima strojeva, kako bi se smanjio prijenos radnih vibracija na konstrukcije na kojima se temelje, isto se radi s izolacija temelja.

Plutene ploče također imaju funkcionalnu i dekorativnu funkciju u svakodnevnom životu. Osim pinboarda u kućnom uredu i školi, vrlo često se cijeli zid koristi kao zid za pričvršćivanje važnih informacija.


Najčešće se takvo rješenje može vidjeti u uredima velikih tvrtki, gdje je važna dobra organizacija rada i treba se sjetiti mnogih stvari. Međutim, ovo rješenje također dobiva sve veću popularnost u dječjim sobama i kućnim uredima odraslih koji rade na daljinu.

Plutene ploče često su materijal kojim se oblažu razni dijelovi namještaja. Tankim slojem pluta možete obložiti ploču stola, klizna vrata ormara, unutrašnjost ladica ili prednje strane ormara ili komoda. Plutena ploča izrađena od debele plutene ploče također je često element ekoloških stolova, čija je prednost, primjerice, prigušeni zvuk padanja predmeta, pribora za jelo ili prirodna otpornost pluta na vlagu i mrlje od raznih tekućina.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

X
Naručiti Uzorke