Kako je izrađena tkanina od pluta


Materijal plute izrađen je od kore hrasta plute koja raste uglavnom u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj. Kad hrast pluta napuni 20 godina, stručni radnik uz pomoć mačete uklanja drvo s drveta.

Stablo se zatim numerira tako da se kora ne može ukloniti sljedećih 10 godina. Za razliku od ostalih stabala, hrast plute jedino je drvo na svijetu koje se može lišiti kore i kasnije ne umire. To čini vadičep 100% održivim i ekološkim. Zapravo, isto drvo može biti izvor sirovine svakih 10 godina tijekom više od 200 godina!


Pretvorite plut u tkaninu


Kad pluta stigne u tvornicu, kuha se u vodi kako bi se stanice plute proširile i olakšale rad na materijalu. U ovom se procesu ne koriste jake kemikalije poput formaldehida.

Zatim se pluta reže na vrlo tanke listove – iste debljine kao i papir. Da bi bili trajni, listovi se zatim lijepe na nosač od pamuka / poliestera ili poliuretana.

Komadi plute ponekad su zalijepljeni za podlogu poput krpice, slično plutenoj ploči koja se ponekad koristi na poslu, a ponekad kao tanke linije – sve ovisi o dizajnu. S desne strane fotografije – Pluta od plute Trevora O’Neila. https://www.trevoroneil.com/


Primjeri upotrebe plutene tkanine:


Iako je pluta prirodno vodonepropusna i otporna na prašinu, u završnoj fazi proizvodnje pluta ima brtveni sloj (netoksičan, štetan za okoliš) koji je štiti od prljavštine.

  • Mape od pluta
  • Presvlaka od plute umjesto kože u unutrašnjosti Mercedes Benza

Kada je postupak završen, materijal od pluta je obojen, vodootporan, otporan na ogrebotine i izuzetno je mekan. Može se koristiti u istim proizvodima kao koža i presvlake.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

X
Naručiti Uzorke