Kuća od prirodnog pluta u Barceloni


Arhitektica Elisabetta Quarta Colosso iz španjolskog studija El Fil Verd dizajnirala je samostojeću kuću obloženu prirodnim pločama od pluta na rubu parka Garraf u Barceloni. Pluto ovdje ne samo da štedi energiju i izolira, već se također koristi da se zgrada stapa s prirodnim okolišem. Kuća je građena za par umirovljenika koji je sanjao o životu u prirodi u niskoenergetskoj kući.

Ograničenja dizajna uključivala su strmo nagnutu parcelu okrenutu prema sjeveru i ograničen proračun klijenta. S obzirom na to, arhitekt je projekt vidio kao priliku da pokaže da je moguće graditi pasivne i bioklimatski projektirane zgrade po pristupačnoj cijeni.


Urbanistički propisi dopuštali su razvoj do tri razine. Umjesto toga, arhitekt je odlučio oblikovati kuću kao kubaturu na dva kata kako bi se što bolje uklopila u okoliš. Zgrada se otvara na sjever prema planini Montserrat i nudi prekrasan pogled na park.

S druge strane, fasade okrenute prema ulici i susjedima namjerno su ostavljene bez otvora, čime se osigurava privatnost stanara. Dnevni boravak i jedna spavaća soba su u prizemlju; Na prvom katu se nalazi druga spavaća soba i velika terasa sa solarijem i vrtom. Svaka soba u kući omogućuje vam da vidite šumu iz drugačije perspektive.


Kako bi postigao ultra-energetski učinkovitu zgradu, arhitekt je proveo detaljnu studiju lokalne klime i topografije mjesta te primijenio niz bioklimatskih strategija dizajna koje uzimaju u obzir i hladne zime i vruća ljeta. Jedna od ovih strategija uključuje orijentaciju na izgradnju; Postavljen je duž osi sjever-jug kako bi se maksimiziralo izlaganje suncu zimi i promoviralo učinkovitu prirodnu ventilaciju ljeti.

Za grijanje kuće ostakljeni dio južne fasade funkcionira kao solarno grijanje zbog efekta staklenika. Sunčevo zračenje, koje tijekom ovih mjeseci ima manji kut, prodire unutra i pretvara se u toplinu, povećavajući temperaturu stana.

Zidovi Trombe-Mitchell na južnoj fasadi djeluju kao vruće komore, postižu visoke temperature tijekom dana i emitiraju ih u unutrašnjost kroz konvekciju i zračenje. Na sjevernoj strani otvori su minimizirani kako ne bi negativno utjecali na toplinsku ravnotežu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Naručiti Uzorke