Zaštita od pluta za pčele

Plutene košnice su inovativan pristup pčelarstvu koji promiče zdravlje pčela, a istovremeno pruža sve prednosti modernog pčelarenja. Divlje pčele obično koloniziraju šupljine u drveću – šupljine koje su u drveću ostavili djetlići, gljive ili druge nezgode. Ova udubljenja imaju debele, grube stijenke i obično imaju volumen od oko 40 litara. Najčešće korišten materijal u ovom slučaju je ekspandirano pluto, iako se koristi i tehničko pluto. U Portugalu se također često mogu sresti tzv. cilindrične plutene košnice izrađene od kore hrasta plutnjaka.

Plutene košnice oponašaju one na drveću što je više moguće. Sporedni kolosijek od prirodnog pluta bez aditiva pruža izolaciju za četiri inča drva, a ipak je lagan. Grube unutarnje stijenke potiču pčele da oblože svoj dom propolisom koji jača imunitet. Mala veličina košnice idealna je za promicanje zdravlja pčela, što su potvrdili istraživači poput Thomasa Seeleya.


Plutene košnice imaju sve te prednosti koje su pogodne za pčele i još mnogo toga, a istovremeno su prilagođene Langstroth okvirima koje koriste konvencionalni pčelari. Istraživanje talijanskih znanstvenika pokazalo je da plutene košnice imaju pravilniji hod dnevne unutarnje temperature od drvenih pandana, učinkovitiju zimsku termoregulaciju, kraće vrijeme potrebno za uspostavljanje temperature košnice nakon otvaranja (u odnosu na komoru za uzgoj).

Kod potonjih je pad temperature tijekom vađenja okvira (5 min) bio manji u pluto-drvenim košnicama u odnosu na drvene košnice. Zbog manjih potreba za grijanjem, obitelji su trošile manje meda tijekom zimskih mjeseci, s prosječno ušteđenim 3,5 kg meda po košnici u mediteranskim uvjetima. Ispod je poveznica na potpuni opis njihovog istraživanja: https://oppla.eu/casestudy/20812


Rezultati talijanskog istraživanja upućuju na korištenje pluta za gradnju modernih, ali ujedno i tradicionalnih, drvenih i plutenih košnica. To bi moglo pridonijeti većoj ekonomskoj i ekološkoj održivosti višenamjenskih mediteranskih pastoralnih sustava, ali i smanjenju količine izolacijskih materijala na bazi fosilnih goriva, posebno tamo gdje zimske temperature mogu biti niže od onih koje smo vidjeli u ovoj studiji.

Korištenje pluta u izgradnji modernih košnica čini se obećavajućim i može predstavljati zanimljivu sinergiju između pčelarstva i gospodarenja šumama s hrastom plutnjakom. S obzirom na blage okolišne uvjete na pokusnom mjestu, mogu se očekivati ​​zanimljivi izgledi za povećanje proizvodnje meda u oštrijim klimatskim uvjetima.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

X
Naručiti Uzorke