Kora hrasta plute – razne namjene


Najveća vrijednost hrasta je kora koja je pronašla široku primjenu u mnogim područjima. Kora hrasta plute otporna je na vlagu, otporna na temperaturu, ne pljesni, ne trune.

Zahvaljujući tim prednostima, već je godinama najbolji materijal za terarije (kao cijev od pluta, pećinu od pluta, grane pluta, itd.), Paludarijume, vivarije, biljne sastave (obrade, orhideje) ili u sofisticiranim vrtovima. Njegova specifična i jedinstvena struktura čini ga vrlo egzotičnim.


Terarijumi, zoologija ili cvjećarstvo


U terarijima se kora hrasta plute koristi kao prirodno, sigurno i izdržljivo stablo za penjanje gmazova, vodozemaca, paučnjaka i insekata. Tu mogu biti i elementi dekora – lagana i trajna skrovišta (također za velika i teška crijeva), pluta cijevi, pluteni tuneli, pluta špilje.

Također se mogu koristiti kao elementi za sadnju i vezivanje biljaka, na primjer Tillandsia, Orchidea, Crypthantus, Bromelia. U zoologiji se pak hrast plute koristi kao grančice i udubljenja za papige i druge ptice. Osim toga može biti element za penjanje i igranje s, na primjer, deguom, vjevericama itd. To je njihovo prirodno skrovište.

U cvjećarstvu se kora hrasta plute koristi kao sadni i ukrasni element, na primjer Tillandsia, Orchidea, Crypthantus, Bromelia. Oni također mogu biti elementi za dizajn cvjetnih aranžmana, na pr. B. Lonci i tave.


Cijev od plute


Sječeno drvo sazrijeva oko 7 godina prije nego što istrune i smanji se u sredini. Nakon tog vremena drvo se izvlači iznutra i izbaci jednostavnim alatima.

Taj je postupak stoga naporan i dugotrajan, što u vezi s prijevozom stvara troškove i utječe na tržišnu vrijednost robe. Međutim, ovo je jedino drvo čija se kora zbog svojih svojstava ima tako široku primjenu. Tako se izrađuje cijev od pluta. Ogromne plutane cijevi koriste se u vrtu, ukrašavajući vrtove ili kamenjare na vrlo egzotičan i rijedak način.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

X
Naručiti Uzorke